Skip to main content

Gooien met speelgoed

Ik heb op dit moment twee ouders uit verschillende gezinnen die mij vast beraden meedelen: Wij leren ons kindje nu af om te gooien met speelgoed. Dat mag niet meer want hij/zij gooit met alles; eten, auto’s bekers, blokken enz.

Ik reageerde nu met: Ja dat is lastig dat gooigedrag van dreumessen en peuters. Het hoort een beetje bij deze leeftijd.

Ouder: Ja maar hij gooit dingen stuk of tegen andere kinderen aan en doet ze daarmee pijn. Dat wil ik voorkomen.

Meeste peuters hebben de behoefte om te gooien. Wij als ouder of verzorger moeten gaan opletten waarom gooit hij met spullen. Dat kan verschillende redenen hebben. De jongere dreumes gooit vaak om te ervaren hoe iets neervalt. Valt het stil, rolt het door, blijft het na bewegen? En hoe klinkt het hard, zacht, dof, helder? Dus hij gooit dan om zijn materiaal te leren kennen. Gooien met eten kan betekenen dat hij genoeg gegeten heeft. Ook kan gooien een actie-reactie leerproces zijn; ik gooi mijn lepel op de grond en mama raapt ’m weer op.

Later zie je gooien vaak als een afreageren van emotie. Peuters zijn één en al emotie oftewel energie. Dus het gooien heeft vaak ook een emotie. Is het omdat hij aandacht wil, is het afreageren van frustratie, boosheid of andere energie(spanningen). Kijk er eens naar.

Moet je dan de kinderen zomaar met van alles laten gooien?
In de speelgroep kwam het deze week ook weer voorbij. De oppas zei: Reina niet gooien met speelgoed. Je mag niet gooien! Ik ging met haar een gesprekje aan over de emoties van peuters. Voor Reina (en de meeste peuters) is de speelgroep een spannende ochtend. De peuters komen elkaar tegen, soms omdat ze moeten wachten bij de glijbaan, soms omdat iemand net dat emmertje heeft waar zij mee wilde spelen. Dat roept allerlei gevoelens op. Als we die onderdrukken of er geen acht op slaan wordt de peuter onzekerder en krijgt gaande weg minder zelfvertrouwen. Ik vertelde de oppas dat ik daarom een mandje met pittenzakjes en gehaakte ballen heb. Dan kun je uitleggen aan je peuter: Reina de auto’s zijn niet om te gooien. Kijk met deze pittenzakjes kan je wel gooien. Het is fijn voor peuters om een alternatief aangeboden te krijgen. Dat leert hen op een positieve manier wat wel en wat niet kan.
We voegden de daad bij het woord en ik gaf Reina het mandje met pittenzakjes (12 stuks). Ze gooide ze één voor één met al haar energie zo ver mogelijk weg tot het mandje leeg was. Toen slaakte ze een diepe zucht. Zo dat is eruit en ging toen verder met spelen. De oppas zag het effect en ging de ouders voorstellen om pittenzakjes te kopen. 😊